Wijk bij Duurstede, 30 september 2018. Op de Facebook pagina van de SP is te lezen dat oud wethouder Jan Burger gisteren is overleden.

"Helaas moeten we afscheid nemen, rust zacht Jan Burger en bedankt voor alles wat je voor de Wijkse SP en de Wijkenaren gedaan en betekent hebt. We zullen je missen".

In december 2016 stopte Burger tijdelijk om gezondheidsredenen met zijn werkzaamheden als wethouder. In februari 2017 werd duidelijk dat de ziekte die hem en zijn gezin had getroffen zodanig ernstig was dat hij zijn werkzaamheden als wethouder definitief moest stoppen.

Update: persbericht van de SP:

Oud-wethouder en SP-kartrekker Jan Burger is afgelopen zaterdagochtend overleden. Hij kwam in 2006 naar Wijk om als wethouder aan te treden in het college van Havanna aan de Lek. In meer dan tien jaar tijd vernieuwde hij de gemeente op vele fronten. ´Hoewel Jan het fundament vormde voor de Gouden gemeente in het sociaal domein, bouwde hij letterlijk en figuurlijk met en voor inwoners in alle kernen. Onze pijn is dan ook groot´, aldus Jan Oechies en Jeroen Brouwer.

De twee SP-ers zien Burger nog komen in 2006. ´We hoorden voordat hij kwam al veel goede geluiden over hem. En daarvan bleek niets gelogen. Jan was een klasbak, met visie, lef en durf pakte hij de problemen aan. Dat deed hij vooral met de betrokken mensen. Want daar draaide het bij hem altijd om. Om de mensen, die hulp nodig hadden of een huis, of een beter sportpark enzovoorts. Jan was er altijd voor iedereen´, begint Oechies.

Als fractievoorzitter had Jeroen Brouwer veel contact met hem. ´We belden elkaar bijna elke dag wel een keer. Onze vrouwen werden er gek van. Zelfs als we gewoon koffie gingen drinken konden Jan en ik het niet laten. Altijd ging het wel over politiek. Maar we hebben binnen de SP Jan ook leren kennen als iemand wiens deur altijd open stond. Bij voetbalwedstrijden, feestjes of gewoon voor als je je verhaal kwijt moest. Hij was onze grote inspirator, onze vergaarbak voor vragen´, vertelt hij.

Burger was aan de overkant van het water al vanaf de jaren tachtig actief voor de SP. Als raadslid stuwde hij de afdeling nar grote hoogten en werd hij zelfs een van de eerste SP-wethouders. Nadat de socialisten in Culemborg de verkiezingen nipt verloren van de PvdA, bleek door een onderlinge vete een college tussen deze partijen niet mogelijk. ´Dus trokken wij onze stoute schoenen aan en hebben wij hem gebeld. Hier wilden de PvdA, en GroenLinks, wel dolgraag met ons en hem in zee. Zo kwam Havanna aan de Lek tot stand.´

Zijn entree was de opmaat voor twaalf jaar SP bestuur. Oechies en Brouwer zagen Burger vele vernieuwingen doorvoeren. Ten eerste in de zorg. ´Voor de WMO was bijna niks geregeld. Daar maakt hij met alle betrokken mensen een Gouden Gemeente van. En met bouwen bracht hij CPO projecten en gaf mensen in Cothen en Langbroek en Wijk in groepsvorm een mogelijkheid om zelf huizen te bouwen.  Nu komen die zaken overal terug. Jan was een van de eerste. Net als bij de hofjeswoningen, op het oude Revius terrein, die nu bijna af zijn en de rug-aan-rug woningen die aan de Dirk Fockstraat. Jan was zijn tijd vooruit´ vindt Brouwer.

Zoals bekend kwam eind 2016 aan het goede een einde. Juist de man die van Wijk een dementie veilige gemeente wilde maken had dementie. Bijzonder was dat hier ook ALS bij kwam. ´We hebben Jan de laatste maanden achteruit zien gaan. Dat deed pijn. Zo´n politiek dier en levensgenieter, die dit kreeg. Dat was onvoorstelbaar´, bekijkt Oechies.

De SP-ers zien in dat het vooral voor zijn vrouw Kirsten, zijn drie kinderen en de kleinkinderen de klap het grootst is. Maar zij nemen zelf met enorme pijn in het hart afscheid van hun politieke leermeester. ´We zullen zijn lessen mee blijven nemen. De les dat de mens voorop moet blijven staan. Als je dan met alle betrokkenen de schouders eronder zet, dan komt het met de financiën ook wel goed. Doe het voor en met de mensen. Want anders is politiek niks waard´, aldus Brouwer. ´Wij wensen Kristen en zijn kinderen en de rest van de familie veel sterkte. Wij zullen deze week ter ere van hem al ons politieke werk neerleggen. We zijn in gedachten bij Jan. Zoals hij voor altijd in onze gedachten zit´, eindigt Oechies.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha