Wijk bij Duurstede, 17 mei 2018. Lena was dertien jaar oud toen zij Gerrit voor het eerst zag. Ze zag Gerrit daarna nog wel eens waaronder op de kermis. Verkering ontstond er toen de vriend van Gerrit voorstelde op een “bonte avond” in de Zaanstreek om Lena te vragen of Gerrit haar naar huis mocht brengen. Gerrit vond dat een goed idee en de toen zestienjarige Lena stemde met het verzoek in.

Wonen

Het vragen aan Lena of Gerrit haar naar huis mocht brengen leverde deze vriend verkering op met de tweelingzus van Lena. Lena en Gerrit hadden negen jaar verkering voordat zij de stap naar het huwelijk maakten. Lena haar tweelingzus en Gerrit zijn vriend trouwden op dezelfde dag in Zaanstad. Ze bleven daarna goed met elkaar bevriend. Het echtpaar vestigde zich op verschillende plaatsen om uiteindelijk via Cothen in Wijk bij Duurstede te belanden. Lena en Gerrit kregen twee dochters en één zoon.

Werk en vrije tijd

Lena heeft diverse beroepen uitgeoefend om na het volgen van verschillende studies uiteindelijk in het sociaal cultureel werk terecht te komen. Ruim dertien jaar werkte zij bij het Rode Kruis als coördinator van de vrijwilligers. “Ik werd erg gestimuleerd door een onderwijzer om te leren” vertelt Gerrit. Hij bleef door zijn hele werkzame leven heen geïnteresseerd om zijn kennis te vergroten en over te dragen. Vanuit zijn werk als leraar biologie aan Schoonoord in Zeist hield hij zich ook bezig met het fotograferen en filmen van dieren. Hij zette zelf zijn analoge filmpjes om naar digitaal en die zijn te zien op YouTube onder de titels: Wolk en Zon, Kantje boord, De Grutto, Morinelplevier. Samen zongen zij in C-kwadraat en houden zij zich nog steeds bezig met tuinieren. Lena is net begonnen met het leren gitaar spelen. Gerrit dichte vroeg veel en illustreerde zijn zelf ingebonden boekjes. Het hele gezin is creatief en kunnen goed tekenen wat is te zien aan de verschillende creaties in de woonkamer

Politiek

Vanaf dat Lena en Gerrit zijn getrouwd zijn beiden politiek actief. “Ik ben een erkend pacifist” vertelt Gerrit. "Dat was voor die tijd bijzonder".“Wij waren dan ook lid van de PSP en zijn na de fusie met andere partijen meegegaan naar GroenLinks”. Lena heeft twee jaar voor GroenLinks in de gemeenteraad gezeten. Haar politieke “ambities” moesten op een lager pitje toen er gemeenteraadsverkiezingen kwamen en Gerrit fysieke ongemakken kreeg.

Ballonvaart

Met de kinderen en kleinkinderen gaan zij binnenkort een ballonvaart maken. “We zijn er beste zenuwachtig van” vertelt de nu 85 jarige Lena. “Lijkt mij wel een mooie ervaring” vult 86 jarige Gerrit aan. Vanmiddag kwam GroenLinks loco-burgemeester Kosterman de haar bekende partijgenoten namens het gemeentebestuur feliciteren. "De vorige mijlpaal hebben wij maar voorbij laten gaan" liet Gerrit vanmiddag weten. Zo kon Kosterman vanmiddag het diamanten paar het traditionele kado, een gewaarmerkte kopie van de trouwakte, overhandigen welke normaal bij een Gouden bruiloft wordt overhandigd.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha