Wijk bij Duurstede, 15 april 2021. Na drie jaar plannen, zagen, buigen, bouwen, donateurs werven, naaien, lakken en wat al niet meer is vandaag het Vikingschip verhuist vanuit de Vikinghal naar jachthaven de Lunenburg en te water gelaten.

Voorbereidingen

Afgelopen zaterdag verwijderde de aannemer vast muren en andere obstakels om vanmorgen tijd te besparen. Net na 08.00 uur werd de hal geopend en konden de laatste voorbereidingen worden afgerond. Om 10.00 uur werd begonnen om het schip zo te positioneren dat het op een dieplader uit de hal kon worden gereden.

Verplaatsen

Rond 14.00 uur reed de vrachtwagen met Vikingschip voorafgegaan door vele vrijwilligers, om de route vrij te houden, richting jachthaven de Lunenburg. Na wat manoeuvreren van de vrachtwagen kon het schip met de botenlift worden opgetild. Onder ruime belangstelling werd het Vikingschip te water gelaten.

Toekomst

Het schip zal de aankomende dagen in de botenlift in het water blijven hangen om eventuele lekken veilig te kunnen repareren. Hierna zal het schip in de jachthaven verder worden afgebouwd. In de maand juni zal het schip naar de stadshaven worden geroeid waar het wordt afgemeerd aan een nog te bouwen steiger. Hierna zullen vrijwilligers worden getraind in het roeien en zeilen van het schip. Voorlopig is de planning dat het schip eind juli gereed zal zijn om te worden gebruikt. Het wel en wee van de vrijwilligers en de voortgang kunt u volgen op de Facebook pagina en informatie vindt u op de website van het Vikingschip. Zie hier een videoimpressie van het vervoer en te water laten van het Vikingschip. Het uitrijden van het Vikingschip uit de Vikinghal kunt u hier terug zien. Meer foto's zijn te zien in het fotoarchief.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha