Wijk bij Duurstede, 10 april 2021. De overgang begint zo rond het 45e levensjaar en kan wel meer dan 10 jaar duren. Elke vrouw – de helft van de bevolking dus – maakt het in haar leven mee. Toch is de overgang nog steeds een taboe, er wordt weinig over gesproken. Zowel door vrouwen zelf als door zorgprofessionals waar vrouwen komen met klachten. Het patroon van klachten wordt vaak niet herkend als (begin van) de overgang. De landelijke week van de overgang heeft als doel de overgang beter bespreekbaar te maken en de zorg en begeleiding te verbeteren, zodat vrouwen gezonder ouder worden.

Vier op de vijf vrouwen ervaren klachten

Vrouwen van 45+ zijn (bijna allemaal) in de overgang. Maar een op de vijf heeft geen last; vier op de vijf vrouwen hebben dus wel last van de (snelle) daling van de oestrogeenproductie. Opvliegers, slecht slapen, pijn in de spieren en gewrichten en stemmingswisselingen zijn nog maar het topje van de ijsberg. Voor vrouwen is het een verademing als ze weten dat wat hen vaak 'overkomt' zo rond hun 40-45e gewoon de overgang is. Als ze kennis hebben van deze levensfase kunnen ze zelf stappen ondernemen en die hulp zoeken die zij nodig hebben.

Hormoonyoga kan helpen bij overgangsklachten

Hormoonyoga is specifiek bedoeld voor vrouwen met hormonale klachten. Maar ook als je geen klachten hebt, is het gewoon een hele fijne vorm van yoga. De Braziliaanse yogadocente Dinah Rodrigues heeft hormoonyoga uitgevonden. De oefeningen werken in op het klierstelsel en beïnvloeden zo de aanmaak  van hormonen, met name van oestrogeen. Ze helpen om typische overgangsklachten als opvliegers, slapeloosheid en depressieve buien te doen verdwijnen. In samenwerking met de Universiteit van Sao Paulo is wetenschappelijk onderbouwd dat hormoonyoga inderdaad invloed heeft op ons energielevel en dat klachten hierdoor worden verminderd.

Gratis proefles hormoonyoga

Tijdens de week van de overgang biedt Yogadocent en Vrouwencoach Marianne Luijk gratis online proeflessen hormoonyoga aan. Marianne Luijk richt zich op Wellbeing van vrouwen en ondersteunt hen bij allerlei mogelijke onbalansen om weer vitaal te worden. De les is geschikt voor vrouwen van alle leeftijden. Ervaring met yoga is niet noodzakelijk. De lessen vinden online plaats van donderdag 15 t/m zaterdag 17 april. Belangstelling? Welkom! Neem contact op met Marianne Luijk, ☎ 06-51203142, ✉ Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., ? www.vrouwinbalans.nl, ? www.yogainwijk.nl

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha