Wijk bij Duurstede, 19 december 2018. Burgemeester Poppens vroeg vanmorgen de geboren Cothenaar Jacques en de Wijkse Marianne of zij tijdens hun verkeringstijd van de toen onderlinge rivaliteit tussen Cothen en Wijk wat hadden gemerkt. Beiden antwoorden volmondig dat zij en hun omgeving en geen enkel punt van maakten.

Eerste Wijkse rijwielboetiek

Na het trouwen ging het paar inwonen bij de ouders van Marianne omdat haar moeder ziek was. Marianne haar ouders waren de eigenaren van een fietsenwinkel en hadden een taxibedrijf. Terwijl Marianne haar vader de taxi reed runde zij de winkel, nam de telefoon aan en deed de administratie. Jacques werkte in de bouw en begon in zijn vrije tijd met de eerste verbouwingen aan het pand aan de Kloosterleuterstaat. Na het overlijden van Marianne haar vader in 1973 zette zij de fietsenwinkel voort en werd het taxibedrijf opgeheven. Tijdens de eerste grote verbouwing woonde het paar in een keet in de tuin. Na deze verbouwing in 1978 kreeg het stel van familie een uithangbord met de naam “Eerste Wijkse rijwielboetiek”. “We hebben deze naam altijd gehouden” vertelt Jacques. Jacques bleef al die jaren werkzaam in de bouw en repareerde ‘s avond de fietsen.

Op zolder

“Tijdens de tweede verbouwing in 1998 woonden we hier op zolder” vertelt Marianne lachend. Op de begane grond werd de winkel en woning tot één bedrijfspand getransformeerd. Op de 1e verdieping werden de slaapkamers verbouwd tot een appartement waar het stel ging wonen. De nieuwe bedrijfsruimte werd verhuurd en de “Eerste Wijkse rijwielboetiek” hield op te bestaan.

Gezin en hobby’s

Het stel kreeg een dochter en twee zonen. Inmiddels is de familie uitgebreid met de partners van de kinderen en zes kleinkinderen. Na het stoppen van de winkel besteden Marianne en Jacques veel tijd aan het oppassen op de kleinkinderen. Terwijl Marianne op de kleinkinderen paste kluste Jacques wanneer nodig aan de woningen van de drie kinderen en maakte zo nu en dan meubels. Sporten werd een belangrijk tijdverdrijf in het gezin. Jacques richtte de lokale wielervereniging op en werd geruime tijd voorzitter van de zondagafdeling van CDW. De beide jongens traden in de sporen van hun vader en gingen voetballen. Beiden speelden geruime tijd verdienstelijk betaald voetbal. Marianne is de musicaalste in het gezin en zingt bij het vrouwenkoor “Eigenwijs”. In de winter gaat het hele gezin sinds enkele jaren met elkaar op wintersport waar buiten het paar iedereen de lange latten onder bind.

Felicitaties

Vanmorgen ging burgemeester Poppens op visite bij het echtpaar om hun namens het gemeentebestuur te feliciteren met het gouden huwelijk. Na de koffie met gebak overhandigde Poppens traditiegetrouw een ingelijst en gewaarmerkte kopie van de trouwakte als cadeau.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha